Draaiend succes in A’DAM toren

360° restaurant Moon + een rondje Amsterdam

A’DAM toren by npk design

Iedere Amsterdammer kent de Shelltoren. Het is een icoon voor de stad Amsterdam. Nadat het een tijd leeg stond, is na grootschalige renovatie de multifunctionele A’DAM toren ‘geboren’. A’DAM staat voor ‘Amsterdam Dance and Music’. Een mix van creatieve bedrijven uit de muziekindustrie, cafés, restaurants, een hotel, een uitkijkpunt, en restaurant Moon heeft de toren inmiddels internationaal op de kaart gezet.

“npk design en Lingotto delen een grote kracht: we zijn altijd intens betrokken bij projecten en sterk in het bedenken van vernieuwende oplossingen. Out of the box denken was nodig om dit project succesvol te realiseren.”
Eric-Jan de Rooij
Lingotto

A’DAM toren by npk design

Wij zijn er uitermate trots op dat we de 360° draaiende vloer van het restaurant op de 19e etage, direct onder het panorama dak van de toren, hebben gerealiseerd. Dit idee leefde vanaf de beginfase maar bleek een grote uitdaging. Eric-Jan de Rooij van Lingotto, de projectontwikkelaar, kent de kracht en inventiviteit van onze engineers persoonlijk en heeft npk design benaderd om hun droom te verwezenlijken.

A’DAM toren by npk design
A’DAM toren by npk design

Modulair systeem

Wij hebben het probleem benaderd vanuit product engineering principes. Zowel het draaiende, ringvormige frame dat de restaurantvloer draagt, als de ondersteunende, vaste constructie, is opgedeeld in segmenten. Zo ontstaat een modulair systeem, dat door het repeterende karakter ook nog eens heel betaalbaar uitpakt.
Voor onze ervaren engineers een ‘bekende aanpak’: “Hoewel dit project een exoot in onze engineering portfolio is, blijkt eigenlijk alleen het schaalniveau groter dan we gewend zijn”, aldus engineer Ingmar Maurice. In samenwerking met vertrouwde partner VDL is het idee verder gedetailleerd, geproduceerd en geïnstalleerd in de toren.

A’DAM toren by npk design

Het resultaat is verbluffend: het lijkt alsof de stad aan je voeten ligt

Het 360° restaurant bevindt zich op ongeveer 70 meter boven de stad. De perfecte hoogte om de stad echt te zien leven. Samen met de levendigheid op het IJ die een bocht maakt rond de toren, ontstaat een prachtig visitekaartje van onze hoofdstad Amsterdam.

A’DAM toren by npk design

Meer informatie

Meer informatie over dit project?
Nieuwsgierig naar wat npk design voor u kan betekenen?
Neem dan gerust contact op met Jos Oberdorf.

Jos Oberdorf

meer projecten