Innovatie achter de schermen

Central Station Digital Media (CSDM)

Displays Noord-Zuid OV-lijn A’dam

CSDM is de media concessiehouder van het metronetwerk Amsterdam. Als onderdeel hiervan wordt dit jaar het Noord-Zuidlijn deel voorzien van reclameposities. CSDM benaderde ons voor de ontwikkeling van de displaybehuizing en de installatie van fase 1.
Dit betreft groot formaat display’s (98”) geïntegreerd in de wanden van de stations.
Er golden strikte eisen aan de glazen gevelwand, de componenten en de inbouwruimte. Het eindresultaat is in lijn met de beoogde visuele kwaliteit zoals de architect (Benthem & Crouwel) die samen met Gemeente Amsterdam vooraf heeft gedefinieerd.

CSDM by npk design
CSDM by npk design

De echte innovatie ligt vooral aan de binnenkant

Onze design engineers bedachten een innovatieve oplossing voor de minimale ruimte binnen de uitsparing in de wand voor het openen en sluiten van de display. Deze oplossing is technisch slim en zorgt voor snel en efficiënt onderhoud.

Na ontgrendeling wordt het gewicht van het glas en de display door een veermechanisme gestabiliseerd. Hierdoor kan onderhoud door één persoon uitgevoerd worden. In uitgevouwen positie opent de monteur een displaydeur 180° (parallel aan de gevelwand), zodat er geen oponthoud voor passerende reizigers ontstaat.

Mechanische complexiteit: ook dat is npk

Het idee lag snel op tafel; de echte uitdaging lag vervolgens in de technische haalbaarheid ervan. Vanwege het gewicht en de beperkte ruimte, komen er veel krachten op het veermechanisme en scharnierprincipe te staan. Rekenmodellen zijn essentieel voor het succes van een dergelijk project. Het is een kwestie van rekenen, testen, aanpassen, en opnieuw rekenen. Zo kunnen we het dynamische gedrag vertalen en optimaliseren in de juiste profielen, scharnieren en veren om het principe werkend te krijgen. Een knappe prestatie van onze engineers.

CSDM by npk design
CSDM by npk design
CSDM by npk design

“Wij zijn zeer tevreden met het eindresultaat van de 98” reclameposities binnen de Noord-Zuidlijn. Het betrof een complex vraagstuk om een zo groot mogelijk reclamevlak te creëren binnen de beperkte ruimte en met oog voor een gemakkelijk wijze van onderhoud en beheer. Het zijn echte eyecatchers geworden en een waardevolle aanvulling op ons premium digitale netwerk”
Mark Veenman
COO of CSDM

In twee maanden van ontwerp naar installatie

Na het ontwikkelproces volgt de realisatie. Op basis van onze definitieve tekeningenpakketten, de schermen en elektronica van CSDM, heeft VDL Industrial Modules de eerste display behuizingen geproduceerd en geïnstalleerd en dat alles binnen twee maanden. Uiteindelijk zullen er in fase 1 in totaal 37 reclame posities worden geïnstalleerd.

CSDM beheert en levert de digitale content in retail en openbare ruimte, VDL produceert en installeert en samen leveren we innovatie slagkracht. Deze manier van samenwerking kenmerkt onze werkwijze en aanpak binnen productontwikkeling. Onze toegevoegde waarde ligt niet alleen in het bedenken van slimme oplossingen, maar ook in het daadwerkelijk realiseren van wat we bedenken.

Meer informatie

Meer informatie over dit project?
Nieuwsgierig naar wat npk design voor u kan betekenen?
Neem dan gerust contact op met Herman van der Vegt.

Herman van der Vegt

meer projecten