Met de CARA MET sensor naar de kas van de toekomst

Saint-Gobain Cultilene

Meten is weten; de CARA MET sensor


Cultilene is producent van substraat systemen, Albarino tuinbouwglas en data driven services. Op de steenwol substraatmatten groeien met name glasgroenten. Vanuit de ambitie om de glastuinbouw zo duurzaam en efficiënt mogelijk te maken, is het bedrijf Cultilene continue bezig met innovatietrajecten. Eén daarvan is het zo ‘slim’ mogelijk maken van de steenwol substraatmatten met sensoren die nauwkeurige metingen doen in de wortelzone. Wij werden door Cultilene benaderd voor het productontwerp van deze slimme sensoren.

Cultilene by npk design
Cultilene by npk design
Cultilene by npk design
Cultilene by npk design

Slim ontwerp

De CARA MET sensor is smart & clean vormgegeven, passend bij de high-tech functie en de omgeving. Een grote uitdaging hierbij was de toepasbaarheid op verschillende afmetingen van substraatmatten in combinatie met verschillende teeltgoten. De oplossing is gevonden in een zeer platte opbouw, die waterdicht is. Om signaalbeïnvloeding te voorkomen, steekt de antenne boven alles uit. De heldere oranje kleur zorgt dat de sensor opvalt tussen al het groen.

Cultilene by npk design
Cultilene by npk design
Cultilene by npk design

Van meten is weten naar maken is weten

Om de opdrachtgever al snel een gevoel en beeld te geven van ons ontwerp, maken we in een vroeg stadium (schuim)modellen. Pas als je het maakt, weet je echt of je de juiste richting inslaat. Visuele modellen en prototypes uit onze eigen modelwerkplaats, in combinatie met een flexibele, hands-on mentaliteit zijn onmisbaar voor ons ontwerpproces.

Cultilene by npk design

Van sensor naar Internet of Things (IOT) oplossing

De CARA MET-sensor is waterdicht, krasbestendig, gebruiksvriendelijk en kent een eigentijds, opvallend design. Cultilene werkt samen met SenseNL aan intelligente sensortechniek die ervoor zorgt dat meerdere sensoren draadloos met elkaar verbonden worden via een basis station naar een overkoepelend Cloud platform. Met real-time inzicht in de sensor data via een internet platform of module op de Cultilene website kunnen telers zien hoe het ervoor staat in de kas. Dit biedt mogelijkheden om de irrigatie- en bemestingsstrategie te optimaliseren. Een mooie stap dichter bij de kas van de toekomst.

Fotografie op locatie door Gerlinde Schrijver
Cultilene by npk design

Meer informatie

Meer informatie over dit project?
Nieuwsgierig naar wat npk design voor u kan betekenen?
Neem dan gerust contact op met Jos Oberdorf.

Jos Oberdorf

meer projecten