De stoel die meebeweegt

Godrej Interio

Motion bureaustoel


Het Indiase Godrej Interio zocht een samenwerkingspartner om een betaalbare bureaustoel voor de Indiase markt te ontwikkelen die kon concurreren met internationale kantoormeubilair producenten. Via het Dutch Design Fashion & Architecture programma zijn zij in contact gebracht met npk design. Dit bleek een goede match, want Motion is een goede betaalbare variant van een flexibele, ergonomische bureaustoel.

Godrej Motion by npk design
Godrej Motion by npk design

Kostenverlaging door slim ontwerp

Hoe verenig je een lage kostprijs met alle functionaliteit van een goed ontworpen bureaustoel? Het metalen standaardmechaniek weglaten en vervangen voor kunststof was een cruciale beslissing. We hebben hiermee van een belangrijke eigenschap van kunststof als materiaal, namelijk flexibiliteit, gebruik gemaakt. Dit levert tevens winst in zowel het aantal onderdelen als assemblagetijd op.
Flexibiliteit van het materiaal was ook bepalend voor de ontwerprichting. De beweging van de rugleuning is goed doordacht. We hebben verschillende ergonomische stoelen bestudeerd en de functionaliteit uit het high-end marktsegment vertaald naar een low cost oplossing, waarbij de flexibele boog de basis vormt. De vorm van deze boog legt het scharnierpunt pas onderaan de zitting van de stoel in plaats van op de meer traditionele plek aan de onderrug.

Godrej Motion by npk design
Godrej Motion by npk design

“In the design of the Motion Chair, we combined innovative use of material with clean elegance. By replacing conventional mechanisms with new flexing principles, we managed to create a new archetype for office chairs that will make the office a more active place.”
Jos Oberdorf
managing partner npk design

De rol van prototyping in onze aanpak

Bij npk design werken designers en engineers vanaf het begin in één projectteam samen. Bij deze integrale aanpak worden ontwerp ideeën en richtingen al vroeg door onze engineers uitgedacht en vertaald naar functionele oplossingen, die door onze modelmakers in onze eigen modelwerkplaats zijn vervaardigd en getest. Het proces van prototyping is voor ons onmisbaar in het innovatietraject.

Beeld- en filmmateriaal van de prototypes maken communicatie op afstand helder en concreet. De engineers van Godrej Interio hebben onze oplossingen en prototypes gecontroleerd met complexe computer rekenmodellen. Het resultaat wijkt nagenoeg niet af van het ontwerp. Een mooi compliment voor onze aanpak.

Godrej Motion by npk design

In India waar 12% van de wereldbevolking woont, werkt een groeiend aantal mensen in een kantooromgeving. De introductie van de Motion bureaustoel begin 2018 maakt ergonomisch werken mogelijk voor een groot marktsegment, in ieder geval in aantallen.

Godrej Motion by npk design
Godrej Motion by npk design
Godrej Motion by npk design
Godrej Motion by npk design

Meer informatie

Meer informatie over dit project?
Nieuwsgierig naar wat npk design voor u kan betekenen?
Neem dan gerust contact op met Jos Oberdorf.

Jos Oberdorf

meer projecten