Duurzaam energie opwekken en groene waterstof produceren

H2arvester

Circulaire landbouw komt in beeld met H2arvester


H2arvester is een prachtig voorbeeld van een systeeminnovatie waar npk design vanaf de allereerste minuut bij betrokken is. H2arvester, letterlijk ‘waterstofoogster’, is een mobiel systeem met zonnepanelen dat duurzame energie opwekt en groene waterstof produceert. Met een veelheid aan toepassingen levert H2arvester een interessante oplossing voor een circulaire landbouwsector.

H2arvester by npk design

H2arvester VOF

Het H2arvester idee won in 2017 de competitie van RVO voor ‘Beste idee voor toepassing van zonnestroom in agrarisch gebied’. L’orèl Consultancy, npk design en LTO Noord zijn de bedenkers van het H2arvester-systeem en beschikken over alle capaciteiten voor het doen van energieonderzoek, technische ontwikkeling en realisatie. Vanaf het begin hebben de drie partijen een vuist gemaakt en geloven zij erin dat het systeem boeren faciliteert in het produceren van duurzame energie. En het is fantastisch om te zien dat dit door steeds meer partijen gedragen wordt. Ons idee is werkelijkheid.

H2arvester by npk design

Prototyping en pilotstudie

Eind 2021 zijn we begonnen met de bouw van een prototype: een gigantische wagen met zonnepanelen. Inmiddels is de volgende stap ook ingezet: sinds eind maart rijdt de eerste H2arvester zonnewagen op de Boerderij van de Toekomst in Lelystad. En er volgen er meer!

De grote, zelfsturende voertuigen, voorzien van zonnepanelen rijden langzaam over het landbouwgewas. De elektriciteit die ze produceren wordt naar de boerderij getransporteerd, daar gebruikt of omgezet in- en opgeslagen als groene waterstof.
En het is meer dan een testrit voor het oogsten van zonne-energie: tijdens de pilot voert Wageningen Plant Research een onderzoek uit naar het effect van de zonnewagens op de gewassen en de opbrengst. De zonnewagen rijdt heen en weer over stroken met beplanting waarop vier gewassen groeien.

H2arvester in potentie dé agrarische bijdrage aan de energietransitie

In de jaren dat er een rustgewas op een perceel groeit, worden verrijdbare zonnepanelen ingezet om zon te oogsten en om te zetten naar waterstof. Omdat het een mobiel systeem is, verliest de boer geen landbouwgrond. Er is zelfs sprake van dubbeloogst aangezien boeren met H2arvester naast de reguliere opbrengst ook zonne-energie oogsten.

Op de boerderij wordt deze zonne-energie met behulp van een electrolyser omgezet in groene waterstof en warmte, die vervolgens lokaal worden benut. Uit onderzoek blijkt dat de boer in ieder geval in zijn eigen energie voorziet en vrijwel zeker ook in de energie van het dorp of nabij gelegen industrie. Met de restwarmte die vrijkomt uit de electrolyser kunnen bijvoorbeeld gewassen worden gedroogd (gras, bollen of aardappelen).

Productinnovatie en productontwikkeling

H2arvester als project is een prachtige uitdaging. Onze ervaring, manier van werken en de denkwijze in productontwikkelingstrajecten, zetten we in op het toepassingsgebied van systeem innovaties.
Zoals vaak bij grote projecten, voelen we ons in het H2arvester project als een spin in het web. We creëren een speelveld, brengen stakeholders samen, faciliteren brainstormsessies, maken gebruik van design thinking om onderzoek uit te voeren. Vervolgens zijn we zijn sterk in het visualiseren en presenteren van resultaten en zijn onze productoplossingen industrieel maakbaar.

Voor meer informatie zie ook h2arvester.nl

Meer informatie

Meer informatie over dit project?
Nieuwsgierig naar wat npk design voor u kan betekenen?
Neem dan gerust contact op met Marcel Vroom.

Marcel Vroom

meer projecten