Heineken Star Bottle: net zo iconisch als het merk zelf

Heineken

Star Bottle en Star Glas


Vanuit Heineken kwam de vraag om een fles en glas te creëren die als iconen aan de basis van het ontwerp DNA van Heineken staan. Groei van het concern had geleid tot honderden verschillende flesmodellen op de markt en daarmee een inconsistent merkbeeld. Daar moest een einde aan komen door met een wereldwijde standaardfles te komen. Een uniform flesontwerp met een eenduidig beeld over de hele wereld.

Heineken by npk design

In nauwe samenwerking met alle betrokken partijen vertaalden we voor Heineken de kernwaarden van het biermerk naar het eigentijdse concept en design van de Star Bottle.

Heineken by npk design
Heineken by npk design

Heineken, npk design en dBOD (verantwoordelijk voor de 2D uitingen) werkten intensief samen vanaf de eerste briefing. Door gezamenlijk ideeën uit te werken, konden we de ontwerpprocessen voor 2D en 3D parallel laten lopen. Voorstellen zijn steeds zorgvuldig afgestemd tussen npk design en dBOD. In het eindresultaat vormen alle elementen hierdoor een krachtig geheel. Door de gezamenlijke expertise van Heineken en twee topbureaus te combineren is een mooi samenspel tussen etiket en fles ontstaan en past het geheel naadloos in het totale Heineken merk.

“De kwaliteit van de nieuwe Star Bottle straalt de wereldklasse van Heineken uit en heeft een perfecte fit met het merk, waarbij de waarden ‘verfrissend’, ‘modern’, ‘dynamisch’ en ‘innovatief’ centraal staan”
Hans Böhm
marketing directeur Heineken Nederland

Heineken by npk design
Heineken by npk design

Opvallend aan de Star Bottle zijn de reliëfbedrukking en de prominente ellipsen op de hals en de achterzijde van de fles. Het concept van de Star Bottle is in een later stadium vertaald naar de Ellipse: sinds 2010 wereldwijd het standaard Heineken glas voor de horeca. De ellipsvorm op het glas heeft een praktische functie. Door de ellipsvorm tijdens het tappen horizontaal te houden ontstaat de juiste hoek voor een perfecte schuimkraag. De slanke voet zorgt voor een goede grip en het glas is lichter en stapelbaar.
Ons design is van de eerste schets tot productie zonder compromissen overeind gebleven door nauw samen te werken met de glasfabrikanten. Bovendien leverde de input van hun expertise en ervaring een aanzienlijke besparing in glasverbruik op.

“Wij zijn continue bezig de beleving van tapbier te verhogen, Met de Ellipse zetten we hierin de volgende stap. In dit glas komen uitstraling, innovatie en kwaliteit samen.”
Wouter Fijnaut
Directeur Horeca Heineken Nederland

Heineken by npk design
Heineken by npk design

“Glas is een prachtig materiaal om mee te werken. Productieprocessen zijn honderden jaren oud en compleet verschillend van andere massafabricagetechnieken. Glas heeft zo zijn eigen regels.”
Janwillem Bouwknegt
partner npk design

Modelbouw

Alle eerste concepten van zowel de Star Bottle als de Ellipse zijn wereldwijd getest. Consumenten gaven hun feedback op basis van speciale modellen. Voor het vervaardigen van deze mock-ups hebben we een eigen manier van modelbouwen ontwikkeld die snel, voordelig en vooral zeer realistisch is.

“Op het vliegveld wilde een beveiligingsmedewerker één van onze flesmodellen in beslag nemen en weggooien. Hij geloofde niet dat het een model was waar geen vloeistof in zat.”
Janwillem Bouwknegt
partner npk design

Heineken by npk design
Heineken by npk design
Heineken by npk design

Meer informatie

Meer informatie over dit project?
Nieuwsgierig naar wat npk design voor u kan betekenen?
Neem dan gerust contact op met Janwillem Bouwknegt.

Janwillem Bouwknegt

meer projecten