Productontwikkeling is uitvinden

Helpsoq

Steunkousmachine voor dragers en zorgpersoneel


Meer dan 300.000 mensen hebben dagelijks de behoefte om compressiekousen te dragen en een groot deel daarvan heeft hiervoor hulp nodig van partner, mantelzorger en/of thuiszorg. Deze afhankelijkheid bepaalt en beperkt het dagritme. De krachtinspanning en de belasting tijdens het aantrekken zorgt voor veel blessures en veel uitval van verzorgers.
Helpsoq benaderde ons om een oplossing te vinden voor het aantrekken van compressiekousen. Met als uitdaging dat het aantrekken van de kous voor een grote groep gebruiker eenvoudig is en zonder krachtsinspanning.

Helpsoq by npk design
Helpsoq by npk design
Helpsoq - Harpert Wouters

“Onze radicale oplossing kwam tot stand na twee jaar research met professionals in flebologie en ergonomie. We werken ook graag samen met bandagisten, dermatologen, ergotherapeuten en organisaties in de thuiszorg. Uiteindelijk ontwikkelden wij het concept samen met een van de beste designbureaus van Nederland, npk design in Leiden.”

Harpert Wouters
Initiator Helpsoq

HelpSoq wint de Nationale Zorg Innovatieprijs 2022 met overtuiging. Zowel de vakjury als het publiek vond HelpSoq het meest innovatief.

Zelfstandigheid en regie over eigen dagritme

Dankzij de technologie van de Helpsoq machine en het bedieningsgemak krijgen cliënten meer regie over hun dagritme. Opstaan en zelf je kousen kunnen aantrekken maakt het wachten met op thuiszorgmedewerker overbodig. Voor het thuiszorg personeel betekent de Helpsoq een verlichting van dagelijks terugkerende zorgtaken. Door de eenvoudige bediening zonder krachtsinspanning helpt het lichamelijke klachten en ziekteverzuim te voorkomen. Met de twee minuten die het kost om de kousen aan twee benen aan te trekken worden zeker 10 minuten per client bespaard. Waardevolle tijd die aan andere zorgtaken kan worden besteed.
Voor ons het voorbeeld van een prachtig innovatieproject met een uniek product als resultaat.

Helpsoq by npk design
Helpsoq by npk design

In een team van ontwerpers, engineers en modelmaker hebben we via de route brainstormen, uitvinden, experimenteren en prototyping veel modellen in onze werkplaats gebouwd om verschillende werkingsprincipes te testen. Aan de hand van deze versimpelde modellen is het patentwaardige basisprincipe gerealiseerd.

Helpsoq by npk design
Helpsoq by npk design

Uitdagingen en ergonomische beperkingen

Ieder productinnovatietraject kent uitdagingen die tijden het productontwikkelproces van steeds duidelijker worden.

Het is verbazend hoeveel kracht er op een compressiekous komt te staan bij het aantrekken, terwijl er voor de grotendeels oudere doelgroep juist een licht bedienbare oplossing gevonden moest worden. Het idee van een ring waar de voet doorheen moet was al snel gevonden. Uitdaging was om de ring precies groot genoeg te maken zodat de compressiekous eromheen kan en er tegelijkertijd een voet doorheen past. Oudere mensen zijn immers minder flexibel en minder goed in staat hun voeten te flexen en pointen. De transfer van de kous op het been vormde een minstens even grote uitdaging. De compressiekous mag niet te veel over het been schuiven i.v.m. gevoeligheid van de huid eronder en het risico op huidbeschadiging.

Ergonomische kennis is volop aanwezig en tijdens dit project zijn we ook compressiekous expert geworden. We hebben verschillende maten en soorten kousen getest en hebben de juiste balans gevonden tussen oprekken en aantrekken.

Helpsoq by npk design
Helpsoq by npk design
Helpsoq by npk design
Helpsoq by npk design

Functioneel en duurzaam ontwerp

De vormgeving van de Helpsoq volgt direct uit het werkingsprincipe. De kous moet makkelijk op en van de ring afschuiven maar ook blijven zitten als de ring over voet en kuit geschoven wordt. Functionele elementen blijven zichtbaar om de kous op de ring te transporteren. Door middel van vorm en kleur is het voor de gebruiker duidelijk hoe de ring op de Helpsoq gepositioneerd moet worden.

Tijdens iedere productontwikkeling onderzoeken we de meest duurzame oplossing. We focussen altijd op lange levensduur, zowel functioneel als esthetisch. Dit apparaat is demontabel, goed te repareren en we verwachten dat het een gemiddelde levensduur van ongeveer 10 jaar zal hebben. De productie en assemblage vindt volledig in Nederland plaats. Een korte leveringsketen betekent flexibiliteit en snelle levertijden en een gunstig carbon footprint. Inmiddels is de eerste pilot serie uitgebreid getest en Helpsoq verwacht dat deze uitvinding in de loop van 2022 in de verkoop gaat.

Helpsoq by npk design

Meer informatie

Meer informatie over dit project?
Nieuwsgierig naar wat npk design voor u kan betekenen?
Neem dan gerust contact op met Herman van der Vegt.

Herman van der Vegt

meer projecten