Communicatie tussen hond en baas

KNGF Geleidehonden

Blindengeleidehondentuig


Slordig geparkeerde fietsen of vuilnisbakken, veel stoepen staan er vol mee. Maar met een blindengeleidehond merk je daar niks van; hij leidt zijn blinde of slechtziende baas soepel om deze hindernissen heen. Ook brengt hij zijn baas op commando voortvarend en kwispelend naar de bushalte, stationstrap of informatiebalie.

“De dag dat mijn geleidehond stierf, werd ik opnieuw blind”
Jeanne Visser geleidehondenbaas

KNFG by npk design
KNFG by npk design

“Bij npk vielen alle puzzelstukjes snel op hun plek”

Peter van der Heijden – Hoofd Training en Cliëntenzorg KNGF Geleidehonden

Het welbekende witte blindengeleidehondentuig stamt uit midden jaren 80. Hoog tijd voor een vernieuwingsslag dus. Na een aantal pogingen van KNGF Geleidehonden om zelf een nieuw tuig ontwikkeld en geproduceerd te krijgen, kregen wij de eervolle opdracht dit samen met hen te realiseren.

KNFG by npk design
KNFG by npk design
KNFG by npk design
KNFG by npk design

Workshops

In workshops met blinde en slechtziende geleidehondengebruikers en trainers van KNGF Geleidehonden hebben we gezamenlijk onderzocht waar verbeterpunten en wensen lagen. De belangrijkste speerpunten voor de gebruikers waren gebruikscomfort (ook voor de hond), zichtbaarheid in het verkeer en niet te vergeten: het moet een mooi ding zijn. Ook kleurgebruik bleek belangrijk voor de visueel beperkte gebruikers.

KNFG by npk design
KNFG by npk design

Prototyping

Een aantal schetssessies volgde om de ideeën te visualiseren. We zijn daarnaast al in een heel vroeg stadium begonnen met prototyping. Omdat de pasvorm en het sluitingsprincipe van het tuig cruciaal zijn, maakten passessies bij geleidehonden een belangrijk onderdeel uit van het proces.

KNFG by npk design

Gebruik

Om de signalen van hond naar baas en vice versa goed door te kunnen geven moet het tuig nauwkeurig passen en moeten alle koppelingen spelingsvrij en stijf zijn. De zware metalen beugel die bij het oude tuig op de rug van de hond rust, is daarom vervangen voor  hightech koolstofvezelcomposiet. Hierdoor weegt het nieuwe geleidehondentuig aanzienlijk minder en worden signalen duidelijk doorgegeven.

KNFG by npk design
KNFG by npk design

Techniek

Het bevestigen en ontkoppelen van de beugel is een dagelijks terugkomende handeling. Aan deze handeling hebben we veel aandacht besteed. De vederlichte hendel wordt door richeltjes in het tuig in de koppelingen gevoerd. Deze richels zijn in het tuig gevormd met technieken uit kitesurftrapezes. Daarna volgt een duidelijk te voelen en te horen klik die aangeeft dat het tuig vastzit in de geavanceerde koppelingen. Elke handeling die je als blinde aan een tuig moet doen, moet nauwkeurig te voelen zijn. Auditieve terugkoppeling is hierbij erg belangrijk.
Eenmaal aangekoppeld blijft de beugel ‘zweven’. Dit ontziet enerzijds de rug van de hond volledig en anderzijds hoeft de baas het gewicht van de beugel niet meer te dragen.

Zichtbaarheid

Leer blijkt het meest comfortabel, authentiek, maar voornamelijk ook meest slijtvaste materiaal voor het geleidehondentuig. Een reflecterende rand en een veiligheidslichtje zorgen voor meer zichtbaarheid van de hond in het verkeer.

KNFG by npk design

Onze rol in dit project was prachtig: we hebben nieuwe samenwerkingsverbanden en cross-overs gerealiseerd. Door onze kennis van industriële productietechnieken te combineren met de expertise van de leermaker van KNGF Geleidehonden zijn we erin geslaagd om nieuwe technieken en materialen van bijvoorbeeld kitesurftrapezes en F1-wagens te integreren.

KNGF by npk

Meer informatie

Meer informatie over dit project?
Nieuwsgierig naar wat npk design voor u kan betekenen?
Neem dan gerust contact op met Janwillem Bouwknegt.

Janwillem Bouwknegt

meer projecten