Unieke, verzorgende fixatie tijdens kunstmatige beademing

Novo Klinik-Service

Tube Fix


Bij langdurige kunstmatige beademing, wordt een endotracheale tube via de mond langs de stembanden ingebracht. Fixatie van de buis met stickers op het gelaat is niet gebruiksvriendelijk voor medisch personeel en patiënt. Omdat de tube regelmatig wordt verplaatst, leidt dit tot klachten aan huid en mondhoeken.

Tube Fix bij npk design

Inklemming van endotracheale tube

Tube Fix bij npk design

Samen met experts en ervaringsdeskundigen uit de medische wereld ontwikkelden we een uniek idee voor het fixeren, waarbij de endotracheale tube op één plek wordt gehouden door een klemmechanisme dat geschikt is voor verschillende buisafmetingen.
Het klemmechanisme steunt op de jukbeenderen van de patiënt en is geïntegreerd met een bevestigingsprincipe dat bestaat uit verstelbare banden om het hoofd.

Tube Fix bij npk design

Ergonomisch onderzoek en proto’s testen

Het oplossingsprincipe klinkt eenvoudig, maar een goede uitvoering bleek knap ingewikkeld. Om de tube op de jukbeenderen te laten klemmen, is een groot ergonomisch onderzoek uitgevoerd. Alle soorten en maten hoofden en gelaatsvormen zijn hierin betrokken. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn talloze prototypes gemaakt. En deze proto’s zijn vervolgens weer getest op heel veel verschillende hoofden.

Meten is weten

Tube Fix bij npk design

Het resultaat is zo goed, dat inmiddels patent is verkregen op het klemmechanisme.
Dit klemmechanisme in samenhang met het bevestigingsprincipe leveren een grote verbetering op voor zowel patiënten als medisch verzorgenden. De patiënt ondervindt veel minder lichamelijk ongemak en irritatie van de endotracheale buis.

Het gebruiksgemak voor de medische experts is dusdanig verbeterd, dat er letterlijk één hand minder nodig is om de buis op de juiste plek te houden tijdens behandeling of dagelijkse verzorging.

Van idee naar goed werkend product

Het idee werd zo enthousiast ontvangen, dat npk een stap verder wilde gaan. De juiste producent moest gevonden worden. Het Duitse Novo Klinik-Service bleek na kennismaking de juiste match. Novo Klinik-Service ontwikkelt, produceert en verkoopt innovatieve medische hulpmiddelen voor intensive care, anesthesie en zorg. Samen hebben we het idee verder uitontwikkeld en een goed werkend product gerealiseerd.

Meer informatie

Meer informatie over dit project?
Nieuwsgierig naar wat npk design voor u kan betekenen?
Neem dan gerust contact op met Herman van der Vegt.

Herman van der Vegt

meer projecten