Overzichtelijk en veilig

Quirem Medical


In 2012 werd Quirem Medical opgericht als spin-off van het UMC-Utrecht. Het bedrijf ontwikkelt holmium microsferen die worden ingezet bij radio-embolisatie, een innovatieve behandelmethode vooral bij leverkanker. Radioactieve deeltjes worden lokaal in een tumor ingebracht. De straling van deze deeltjes doodt kankercellen.

QuiremSpheres by npk design

Overzichtelijk en veilig

Quirem Medical kwam bij ons met de vraag om een hoogwaardig accessoireset te ontwikkelen die het toedienen voor behandelend artsen overzichtelijker, handiger en veiliger maakt. Het ontwerp moest een hoogwaardige uitstraling hebben en binnen de grenzen van de huidige technologie passen.

De hele accessoireset bestaat uit meerdere onderdelen. Als eerste de beschermende behuizing waarin de holmium-suspensie wordt verdund. Om veiligheidsredenen zit het flesje met de suspensie in een aparte houder. De houder en de single-use set die hieraan gekoppeld is, maakten ook deel uit van de opdracht.

QuiremSpheres by npk design
QuiremSpheres by npk design

User research

We zijn begonnen met observaties op de werkplek en interviews met gebruikers. In deze fase stellen we conceptuele oplossingen voor. We denken concreet mee over hoe alle onderdelen in het geheel passen. Met feedback van gebruikers optimaliseren we de workflow. Zo is een logische ordening van een gereduceerd aantal componenten bewerkstelligd en het gebruiksgemak enorm verhoogd.

Vanwege het radioactieve karakter van de holmium-suspensie is het ontwerp gebonden aan strenge eisen. Verschillende concepten zijn vergeleken en er was stevige discussie om het concept ‘zo veilig mogelijk’ binnen de normeisen te laten passen. Het resultaat is een strak vormgegeven transparant systeem.

Handleidingen en gebruik

De samenwerking beviel zo goed, dat het voor Quirem een logische stap was ons ook in te schakelen voor het ontwerp van de handleiding, quick reference card, prototypes en fotografie voor communicatie naar klanten.

QuiremSpheres by npk design

“De eerste patiëntbehandeling met QuiremSpheres® verliep al direct zeer soepel. Het geslaagde ontwerp speelde daar een belangrijke rol in. Het enthousiasme en de betrokkenheid van het npk team maakten dit succes mede mogelijk”.
Sander Poelert
Product Manager Quirem Medical bv

QuiremSpheres by npk design
QuiremSpheres by npk design

Meer informatie

Meer informatie over dit project?
Nieuwsgierig naar wat npk design voor u kan betekenen?
Neem dan gerust contact op met Herman van der Vegt.

Herman van der Vegt

meer projecten