Duurzaam ontwerp abri’s en reclame vitrines voor Gemeente Leiden

Reclamebureau Limburg (RBL)

Ontwerp voor aanbesteding exploitatie abri’s en reclame vitrines


Reclamebureau Limburg (RBL) en npk design hebben intensief samengewerkt in de aanbesteding van Gemeente Leiden voor de duurzame exploitatie van bushokjes en vrijstaande reclame vitrines. En we hebben de aanbesteding gewonnen.
Ons design van de abri’s is helemaal vanuit het oogpunt van milieu-impact tot stand gekomen. Met creatieve oplossingen realiseren we 70% milieuwinst in vergelijking met een standaard abri. Ook de vormtaal past uitstekend bij het karakter van de stad. En dat is een extra opsteker als je als ontwerpbureau in Leiden gevestigd bent.

Gemeente Leiden by npk design

Duurzame ambitie

De ambitie van Gemeente Leiden op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen is groot. Zo milieuvriendelijk mogelijke bushokjes plaatsen past hier goed in.
Om dit meetbaar te maken, kregen de aanbestedingspartijen de Life Cycle Analysis (LCA) rekentool ter beschikking. Een tweede milieueis betrof het ontwerp. De abri’s moeten toegankelijk zijn, transparant voelen, elegant ogen, kenmerkend zijn voor Leiden en opgaan in het stadsbeeld.

RBL by npk design
RBL by npk design

Materiaal minderen

Het ligt voor de hand om te kijken naar het materiaalgebruik. De focus ligt hierbij op zo min mogelijk, maar ook op gebruik van gerecycled, minder toxisch, bio-based materiaal.
Na uitgebreid speurwerk bleek ongelegeerd staal het het milieuvriendelijkste materiaal voor de constructie. Verder zijn gerecycled beton en aluminium, duurzaam bamboe en glas toegepast.

Gemeente Leiden by npk design

Energiebesparing

Qua energiegebruik viel ook veel te winnen. Zo zijn alle abri-daken voor de helft met zonnepanelen bekleed. De gekozen panelen zijn geïntegreerd in het ontwerp. Naast zonnepanelen is voor dimbare LED verlichting gekozen. Het gebruik hiervan is optimaal in te stellen tijdens piek- en daluren. De keuze voor een groene energieleverancier doet hier ook goed in mee.
RBL heeft gekozen voor het gericht aanbieden van reclames en de verdeling over de abri-zijdes. Het vervangen van de reclameposters zal worden geregeld per elektrische bakfiets.
En dat levert echt een mooie stap op richting duurzaamheid qua energiegebruik.

RBL by npk design
RBL by npk design

Een echt Leids ontwerp

Naast de 70% milieuwinst willen de gebruikers natuurlijk op een prettige plek op de bus kunnen wachten. Onze abri’s zijn functioneel, minimalistisch, tijdloos, open en toegankelijk ontworpen. Met doorlopende lijnen die de lengterichting benadrukken sluiten we aan bij het stedenbouwkundige plan van Leiden, dat zich kenmerkt zich door lange, slanke lijnen. De herkenbare Leidse sleutels in het ontwerp maken het helemaal af.

RBL by npk design

meer projecten