The Dutch bike fit for global purposes

Union

Union Lite stadsfiets


Het sterke Nederlandse fietsenmerk Union heeft de ambitie om haar vleugels uit te slaan naar de wereldmarkt. Ze zochten een partij die uiteindelijk samen met hen ‘The Dutch bike fit for global purposes’ kon ontwikkelen. Tijdens een pitch bleek onze innovatiekracht en manier van werken het best aan te sluiten bij de wensen en verwachtingen van Union.

Union by npk design
Union by npk design
Union by npk design

“Samen met npk design hebben wij de product portefeuille gedefinieerd en een compleet nieuw concept ontwikkeld. Klantbehoefte, merk en product kwamen hierin optimaal samen.
Een waanzinnig eindresultaat!”

Koen van der Weerd
Product & Proposition Manager at Union Bicycles

Bikers first van Union past perfect bij onze user experience design aanpak

In combinatie met een enorme drive, flexibiliteit, betrokkenheid, én de juiste click tussen beide teams, heeft dit onvermijdelijk geresulteerd in de nieuwe, ultieme stadsfiets Union Lite. Onze samenwerking kun je omschrijven als een snelle, startup-achtige manier van werken. We waren allemaal dag en nacht beschikbaar, besprekingen verliepen soms via WhatsApp, en we bespraken bij de opdrachtgever thuis onder het genot van een kop koffie nog ‘even’ een aanpassing in het ontwerp.

Union by npk design

Van oer-Hollandse naar internationale stadsfiets

Het avontuur met Union begon met het gezamenlijk definiëren van hun visie op het ontwikkelen en uitbouwen van hun fietsenmerk: defining the brand. Tijdens strategie workshops en portfolio analyse hebben we samen het hele productportfolio opnieuw vorm gegeven. Vervolgens begon de zoektocht naar het antwoord op Unions internationale ambitie: hoe vertaal je de oer-Hollandse stadsfiets naar een ultieme stadsfiets die voldoet aan internationale standaarden?
Als antwoord op de wensen en eisen van een doelgroep van wereldformaat, hebben we heel bewust ingezet op gewichtsreductie en één in het oog springend element van een fiets: de bovenbuis.
Deze bestaat uit twee dunnere buizen, wat het geheel visueel lichter maakt. In de bovenbuis is een modulair clicksysteem geïntegreerd waarmee de gebruiker naar eigen wens allerlei accessoires aan of tussen de buizen kan toevoegen (of weglaten).

Union by npk design
Union by npk design

Ideeën moet je testen

In onze eigen modelwerkplaats bouwen we vanaf het eerste begin modellen. Een mooi voorbeeld bij Union is de knik in de bovenbuis op de herenfiets. Aanvankelijk was die horizontaal. Prototyping maakte duidelijk dat bij een kleine frame-maat de houding van de fietser verslechtert en het achterlicht verdween onder de jas. Daarom is de kenmerkende knik toegevoegd aan de buis; iets wat de herenfiets nu juist zijn karakter geeft. Kwestie van testen dus…

Union by npk design

Voor Union is de Lite een prachtige aanvulling op het portfolio waarmee de sprong naar de wereldmarkt met vertrouwen gemaakt kan worden. Een fiets met de Nederlandse kwalitatief hoogwaardige uitstraling, die door zijn modulaire clicksysteem aan te passen is aan ieders wens, waar ook ter wereld. Missie geslaagd!

Meer informatie

Meer informatie over dit project?
Nieuwsgierig naar wat npk design voor u kan betekenen?
Neem dan gerust contact op met Jos Oberdorf.

Jos Oberdorf

meer projecten