Logistieke oplossing voor bloedtesten bij mens en dier

WOLF

WOLF is een gebruiksvriendelijke, veilige testkit én een belangrijke doorbraak die ingezet kan worden bij diverse soorten CMI-testen (Cell-Mediated Immunity) bij zowel mens als dier. Denk hierbij aan TBC, Q-koorts en Chlamydia. Met het inzetten van WOLF vallen logistieke- en tijdbeperkingen weg, worden arbeidskosten en laboratoriuminvesteringen verlaagd. De WOLF test kit ontsluit afgelegen gebieden en verhoogt de capaciteit voor CMI-testen enorm.

WOLF by npk design

Medical design faciliteert CMI-testen op afgelegen locaties

Afstand is bij de huidige CMI-testen een beperkende factor. Binnen 12 uur na bloedafname moet de test plaatsvinden in een laboratoriumomgeving. Dit maakt testen duur en onbetrouwbaar als hier niet aan kan worden voldaan. Een systeem dat de eerste stap van een CMI-test dichtbij de locatie en het moment van bloedafname uitvoert, zou in theorie dé oplossing vormen om te testen op afgelegen/minder goed bereikbare locaties.

In deze eerste stap wordt een antigeen in contact gebracht met het bloed, waardoor een reactie ontstaat. Na incubatie is de volgende stap een laboratoriumanalyse, waarbij de tijdsfactor geen rol meer speelt.

De diagnostische test is binnen een EU samenwerkingsverband gerealiseerd. De klinkende naam WOLF is een samenstelling van de verschillende steden (Wenen, Oss, Leiden en Freiburg) waar aan het project is gewerkt.

WOLF by npk design
WOLF by npk design
WOLF by npk design
WOLF by npk design

Expertrol op het gebied van medical design

Wij hebben onze ervaring en expertise op het gebied van medical design ingezet bij het product design en de ontwikkeling van een procedure en device waarin de antigeentest kan worden uitgevoerd. Gebruiksvriendelijkheid en -veiligheid vormen cruciale factoren.
Ons ontwerp is een innovatief systeem dat bloed direct na afname gelijkmatig verdeelt in verschillende reservoirs waarin het reagens aanwezig is, en die vervolgens veilig en transportklaar afdicht. Inmiddels is een patent aangevraagd op het werkingsprincipe.

WOLF by npk design

IVDR wet- en regelgeving, FMEA protocollen en Fluid dynamics

Medical design vraagt om ervaring met het ontwikkelen van medische toepassingen en de geschikte materialen hiervoor. De productoplossing en specificaties moeten een geschikte producent in staat stellen om schoon te kunnen produceren, zodat het product zelf geen invloed heeft op de testinhoud. Tijdens het hele productontwikkelingsproces volgen we de wetgeving voor medical devices voor in vitro diagnostiek (IVDR). Vloeistofdynamica spelen in dit project een grote rol want bloed is een uiterst lastige vloeistof om mee te werken, zowel qua materiaal als veiligheid. Dit vergt een precieze en nauwkeurige aanpak en testen op basis van zorgvuldig uitgevoerd risicomanagement.

Meer informatie

Meer informatie over dit project?
Nieuwsgierig naar wat npk design voor u kan betekenen?
Neem dan gerust contact op met Herman van der Vegt.

Herman van der Vegt

meer projecten