Duurzaam, CO2-neutraal geproduceerde methanol uit zonlicht en lucht

ZEF

Zero Emission Fuels


De samenwerking met ZEF is een goed voorbeeld van een cross-over/kruisbestuiving. Resultaat uit fundamenteel onderzoek wordt omgezet naar een product dat in serie vervaardigd wordt. En dat is onze corebusiness. Onze denk- en werkwijze als product designers passen we toe in verschillende professionele- of wetenschappelijke omgevingen.

ZEF by npk design
ZEF by npk design

npk als maakexpert en adviseur

Het in Delft gevestigde ZEF heeft een technisch-economische oplossing gevonden die de productie van methanol op basis van CO2 betaalbaar maakt.

We begeleiden en coachen de jonge ontwerpers en studenten van de Technische Universiteit (TU) waar ZEF mee samenwerkt. Onze engineers ondersteunen het ZEF team met hun uitgebreide kennis van materialen en productietechnieken, kostprijsberekeningen en haalbaarheidsadviezen.

Met onze visualisatie skills hebben we een animatie gemaakt waarmee ZEF binnen enkele minuten het fundamentele onderzoek communiceert en laat zien hoe zij dat gaan realiseren. Als het lukt, durven we te stellen dat we meehelpen om de wereld een stukje duurzamer te maken voor iedereen.

ZEF by npk design
ZEF by npk design

Massaproductie versus schaalvergroting

In één minifabriekje dat aangesloten is op een zonnepaneel worden CO2 en water uit de lucht opgevangen en met behulp van zonne-energie omgezet in methanol. Zo wordt een 100% groene, synthetische fossiele brandstof geproduceerd.

De kleinschalige modulaire productie-eenheid is eenvoudig op te schalen, simpelweg door meer ‘minifabriekjes’ toe te voegen. Deze innovatieve oplossing betekent de transitie naar een betaalbaar en duurzaam energiesysteem.

De vraag naar (renewable) methanol, energieopslag en alternatieve brandstoffen blijft stijgen. Voor ZEF biedt dit een enorme kans. Doelstelling is dat er binnen afzienbare tijd velden vol aaneengeschakelde panelen op afgelegen zon-intensieve locaties in de wereld staan, waar tonnen duurzaam, CO2-neutraal geproduceerde methanol geoogst zullen worden.

ZEF by npk design

Meer informatie

Meer informatie over dit project?
Nieuwsgierig naar wat npk design voor u kan betekenen?
Neem dan gerust contact op met Jos Oberdorf.

Jos Oberdorf

meer projecten