Sustainable design is meer dan recycling. En dit is waarom.

Door gewijzigde duurzaamheidsnormen kunt u te maken krijgen met andere eisen waaraan een nieuw product of systeem moet voldoen. Dit heeft natuurlijk invloed op het ontwerpproces van een product of systeem dat echt duurzaam is. We merken dat dit ook de rol en verantwoordelijkheid van klanten – mensen zoals jij – verandert.

Een duurzaam product ontwerpen is als het oplossen van een puzzel. Om dit te doen, moeten we verder denken dan het gebruik van gerecyclede materialen. Zowel de puzzel als de oplossing zijn multidimensionaal: naast de hoogwaardige esthetiek moet de ontwerpfocus liggen op de business, bruikbaarheid, supply chain en productie-ecosystemen. Daarom vragen we onze klanten om met ons mee te doen en hun expertise over dit onderwerp te delen. Dit resulteert in positieve energie en efficiëntie gedurende het hele ontwerpproces en goed doordachte ontwerpen.

Bij npk design bedenken en creëren we oplossingen die impact hebben.
In de afgelopen 40+ jaar hebben we al onze ontwerpen gemaakt volgens ons inspirerende principe: ‘een lange levensduur door hoogwaardige oplossingen te bieden’.

Een nieuwe aanpak

Voor ons begint het allemaal met een frisse blik op het project. Hoewel wetgeving, industrie standaarden, dagelijkse praktijk en lineaire businessmodellen in de weg kunnen staan om dingen anders te doen, kiezen we een ander perspectief en zetten we deze blokkades om in kansen. Wij omarmen veranderende publieke opinies, nieuwe (fiscale) regels of wetgeving en zien uw supply chain als onderdeel van de oplossing. Op deze manier gebruiken we het systeem en creëren we betere kansen die de gang van zaken veranderen en verbeteren.

Duurzaam design daagt ons uit, maar op een goede manier. Onze belangrijkste drijfveren voor onze aanpak zijn:

1. Wij begrijpen uw bedrijf

Om te beginnen moeten we uw klanten of gebruikers begrijpen. Wie zijn zij en wat bepaalt voor hen de productwaarde? Elke toekomstige beslissing zal een impact hebben, dus hoe kunnen we de ervaring die gebruikers hebben met uw product of dienst verbeteren? En hoe behoudt het die waarde tijdens zijn levensduur en daarna? Ook willen we weten hoe we klanten kunnen stimuleren om de juiste keuze te maken of hun gedrag te beïnvloeden. Door al deze vragen en meer te beantwoorden, leren we uw bedrijf, de toeleveringsketen en het waardevraagstuk beter kennen.

2. We omarmen het experiment

Bij het ontwerpen van uw nieuwe duurzame product zetten we creativiteit aan het werk. Dit is geen lineair proces. Helemaal niet. Het is echter wel gestructureerd, efficiënt en resultaatgericht. Om de ontwerppuzzel op te lossen, organiseren we korte cycli waarin we bedenken, prototypen, testen en breken. Zo leren en optimaliseren we om de ontwikkeling in goede banen te leiden. We creëren gebruikersinzichten, stellen nieuwe esthetiek en concepten voor en bedenken samen met haalbare technische engineeringprincipes. Ook doen we aan kruisbestuiving en leren we van andere industrieën. Door onze klanten en andere stakeholders bij het proces te betrekken, maken we ze onderdeel van de oplossing. Zo dagen we de supply chain uit en integreren we de supply chain in ons proces en combineren we producten en diensten. Hadden we al gezegd dat dit geen lineair proces is?

3. We maken de oplossing zo intelligent mogelijk

Een essentiële drijfveer voor succes is ervoor te zorgen dat waarde wordt gecreëerd voor alle betrokken belanghebbenden. Dan – en alleen dan! – kan een product echt succesvol en dus duurzaam zijn. Dit vereist een blik vanuit alle multidimensionale hoeken.

Dat gaat van het onderzoeken van nieuwe technologieën en materialen tot het beheersen van het energieverbruik. We moeten de toeleveringsketen erbij betrekken en verbeteren en zorgen voor transparantie over wie wat verdient, wanneer en waarom. We sturen op een ontwikkelingsroadmap voor de korte en lange termijn en richten ons op essentiële functionaliteit in plaats van features. Daarbij gaan we met klanten in gesprek op alle niveaus: fysiek en digitaal. Het resultaat kan een innovatief product zijn, een disruptieve dienst of een compleet nieuw (eco)systeem. Dit alles en (veel) meer in overweging nemend, ontwikkelen we realistische ontwikkelings- en risicoscenario’s.

Dit multidimensionale denken creëert producten die mensen graag gebruiken, willen behouden en nodig hebben, zodat ze hun leven kunnen leiden zoals zij willen. Het bouwt merken waar mensen zich mee kunnen identificeren voor waar ze voor staan.

4. We kijken vooruit

Innovatie is als het betreden van onbekend terrein: om verandering teweeg te brengen, moeten we stappen in de goede richting zetten door mogelijkheden te verkennen en te benutten om tot haalbare oplossingen te komen.

Laten we geen tijd verspillen.

Laten we kennis maken

Meer informatie over Duurzaam ontwerpen?
Benieuwd wat npk design voor u kan betekenen?
Neem dan gerust contact op met Herman van der Vegt.

Herman van der Vegt