Productontwikkeling is uitvinden

Helpsoq

Steunkousmachine voor dragers en zorgpersoneel
Meer dan 300.000 mensen hebben dagelijks de behoefte om compressiekousen te dragen en een groot deel daarvan heeft hiervoor hulp nodig van partner, mantelzorger en/of thuiszorg. Deze afhankelijkheid bepaalt en beperkt het dagritme. De krachtinspanning en de belasting tijdens het aantrekken zorgt voor veel blessures en veel uitval van verzorgers.
Helpsoq benaderde ons om een oplossing te vinden voor het aantrekken van compressiekousen. Met als uitdaging dat het aantrekken van de kous voor een grote groep gebruikers eenvoudig is en zonder krachtsinspanning.
“Onze radicale oplossing kwam tot stand na twee jaar research met professionals in flebologie en ergonomie. We werken ook graag samen met bandagisten, dermatologen, ergotherapeuten en organisaties in de thuiszorg. Uiteindelijk ontwikkelden wij het concept samen met een van de beste designbureaus van Nederland, npk design in Leiden.”
Harpert Wouters
Initiator Helpsoq

Zelfstandigheid en regie over eigen dagritme

Dankzij de technologie van de Helpsoq machine en het bedieningsgemak krijgen cliënten meer regie over hun dagritme. Opstaan en zelf je kousen kunnen aantrekken maakt het wachten met op thuiszorgmedewerker overbodig. Voor het thuiszorg personeel betekent de Helpsoq een verlichting van dagelijks terugkerende zorgtaken. Door de eenvoudige bediening zonder krachtsinspanning helpt het lichamelijke klachten en ziekteverzuim te voorkomen. Met de twee minuten die het kost om de kousen aan twee benen aan te trekken worden zeker 10 minuten per client bespaard. Waardevolle tijd die aan andere zorgtaken kan worden besteed.
Voor ons het voorbeeld van een prachtig innovatieproject met een uniek product als resultaat.
In een team van ontwerpers, engineers en modelmaker hebben we via de route brainstormen, uitvinden, experimenteren en prototyping veel modellen in onze werkplaats gebouwd om verschillende werkingsprincipes te testen. Aan de hand van deze versimpelde modellen is het patentwaardige basisprincipe gerealiseerd.

Uitdagingen en ergonomische beperkingeng

Ieder productinnovatietraject kent uitdagingen die tijden het productontwikkelproces van steeds duidelijker worden.

Het is verbazend hoeveel kracht er op een compressiekous komt te staan bij het aantrekken, terwijl er voor de grotendeels oudere doelgroep juist een licht bedienbare oplossing gevonden moest worden. Het idee van een ring waar de voet doorheen moet was al snel gevonden. Uitdaging was om de ring precies groot genoeg te maken zodat de compressiekous eromheen kan en er tegelijkertijd een voet doorheen past. Oudere mensen zijn immers minder flexibel en minder goed in staat hun voeten te flexen en pointen. De transfer van de kous op het been vormde een minstens even grote uitdaging. De compressiekous mag niet te veel over het been schuiven i.v.m. gevoeligheid van de huid eronder en het risico op huidbeschadiging.

Ergonomische kennis is volop aanwezig en tijdens dit project zijn we ook compressiekous expert geworden. We hebben verschillende maten en soorten kousen getest en hebben de juiste balans gevonden tussen oprekken en aantrekken.

Meer informatie

Meer informatie over dit project? Nieuwsgierig naar wat npk design voor u kan betekenen?
Neem dan gerust contact op met Herman van der Vegt.
Herman-van-der-Vegt

Meer projecten