Het ultieme R&D platform voor materiaalonderzoek en -ontwikkeling

VSPARTICLE

VSP-P1 NanoPrinter
Gemiddeld duurt het 15 jaar om een nieuw materiaal te ontwikkelen. VSPARTICLE ontwikkelt de VSP-P1 NanoPrinter om dit proces significant te versnellen. npk design ontwierp, in samenwerking met de firma MTA en VSPARTICLE, de eerste serie van deze apparaten waarbij scherp werd gelet op een efficiënte en economische constructie. Het ontwerp onderscheidt zich door een markant design waarbij en passant het ‘magische’ proces in de machine naar buiten toe zichtbaar wordt gemaakt.

NanoPrinter als ultiem platform voor materiaalontwikkeling

VSPARTICLE is ontstaan als start-up van de TU Delft. De NanoPrinter, waaraan 7 jaar is gewerkt, is in wezen een 3D printer die nanodeeltjes van kunststoffen of metalen heel nauwkeurig kan deponeren. Het basisproces van de printer is gebaseerd op een elektrostatische ontlading waarbij kleine deeltjes van een element ‘losgeschoten’ worden en worden meegevoerd in een inert dragergas. Deze fragmenten klitten al stromend aan elkaar tot deeltjes van enkele nanometers, die via een bewegende XYZ-stage op een substraat worden ‘gesproeid’. Door verschillende gasstromen te mengen, vormen zich desgewenst nanodeeltjes bestaande uit verschillende elementen. Het door VSPARTICLE ontwikkelde proces maakt het vervaardigen van nanodeeltjes schoner, goedkoper en vele malen sneller en kan zo in vele sectoren, van waterstofproductie tot gezondheidszorg, voor een enorme doorbraak zorgen. De VSP-P1 NanoPrinter kan “62 basiselementen, zoals zink, aluminium en titaan, mengen en omzetten in bijna eindeloos veel nieuwe materialen” (Aaike van Vugt, CEO van VSPARTICLE).

Van labopstelling tot uitgerijpt product

npk design heeft onderzocht hoe de bestaande labopstelling omgezet kon worden in een apparaat met een hoog bedieningsgemak en een passende uitstraling. Uitdaging hierbij was de integratie van de grote, ronde vacuümtrommel en de twee deeltjesgeneratoren die beiden makkelijk toegankelijk moesten blijven. Markant in het ontwerp zijn de half doorzichtige kap boven op de machine en de sterk afgeronde hoeken die het apparaat een geïntegreerde en solide uitstraling geven.

Constructieve oplossing voor optimaal gebruik

De constructieve opzet is ontwikkeld in samenwerking met MTA uit Helmond en VSPARTICLE. Een belangrijke stap in dit proces was de keuze voor één horizontale constructieplaat. Hiermee werd een vlak gecreëerd waarop zowel de deeltjesgeneratoren kunnen ‘staan’ als ook waaraan de vacuümtrommel kan ‘hangen’ en tegelijkertijd alle essentiële verbindingen zijn gemonteerd. Het bouwen van het apparaat wordt makkelijker en het gebruik en onderhoud van de machine wordt geoptimaliseerd.

Het ‘onzichtbare’ proces zichtbaar maken

Om het ‘onzichtbare’ proces in het apparaat naar buiten toe zichtbaar te maken heeft npk design op deze centrale plek een verlichtingselement toegevoegd. Dat licht is zowel in de trommel alsook door de transparante kap te zien en geeft het apparaat een magie mee die het proces binnenin ‘zichtbaar’ maakt.

Meer informatie

Meer informatie over dit project? Nieuwsgierig naar wat npk design voor u kan betekenen?
Neem dan gerust contact op met Jos Oberdorf.

Jos-Oberdorf

Meer projecten