High Performance in High Tech

Beeld © ASML

ASML

35+ jaar samenwerking tussen ASML en npk design


ASML ontwikkelt de lithografie technologie en produceert de machines waarmee microchips worden vervaardigd. Het bedrijf is in de jaren ’80 opgericht als spin-off van Philips en in die begintijd startte ook de samenwerking tussen ASML en npk design. Inmiddels is ASML de grootste producent van lithografie apparatuur ter wereld….en werken we al meer dan 35 jaar samen.

ASML by npk design

Beeld © ASML

Ontwerpvisie: CLEAN MACHINE

Assemblage en het gebruik van de ASML machines vindt plaats in clean room omgevingen. Om dit te ondersteunen en om de ontwikkeling van de ASML technologie te faciliteren, hebben we vanaf het begin een modulair ontwerp met panelen en frames ontwikkeld: een veilige, ergonomische oplossing voor de behuizing en constructie met de juiste ASML merkuitstraling.

ASML by npk design
ASML by npk design

Beeld © ASML

Kenmerkend aan een ASML machine is dat de complexe high-tech inhoud omkleed is door een strakke geometrische behuizing waarbij de paneelindeling functioneel bepaald is om een snelle inspectie en service toegang te bieden. De vlakverdeling, kleurstelling en belijning geeft de machine zijn karakter. Ontwerpdetails zoals handvaten, sloten en scharnieren worden onzichtbaar opgenomen om het karakter van een CLEAN MACHINE te benadrukken en om ophoping van stof en deeltjes tot in elk detail te voorkomen.

ASML by npk design

Beeld © ASML

Hoewel ASML machines per generatie steeds groter worden, moet de machine footprint in een fabriek zo klein mogelijk blijven. Dit brengt nieuwe ergonomische ontwerpuitdagingen met zich mee en vraagt om creatieve oplossingen voor de panelen en de constructie om – en tussen de interne modules door.

Tot op de dag van vandaag is de tijdloze functionele ontwerpvisie van een CLEAN MACHINE met de focus op veiligheid, toegankelijkheid en ergonomie nog steeds toegepast.

ASML by npk design

De onderscheidende uitstraling van de ASML machine is in de loop der jaren uitgegroeid tot een ASML merkdrager. Naast het ontwerp van de machinebehuizingen hebben onze modelmakers diverse beursmodellen gemaakt en onze grafische ontwerpers meegewerkt aan de merkuitingen op transportcontainers, user interface elementen, vlaggen, vrachtwagens en bedrijfsauto’s.

De laatste jaren is onze rol verschoven naar de conceptontwikkeling van nieuwe machine generaties en zorgen we ervoor dat de CLEAN MACHINE visie op een uniforme en consistente manier toegepast wordt. Wij vertalen de complexiteit van de gestelde eisen naar modulaire, functionele en veilige oplossingen die aansluiten bij de kernwaarden van ASML.

ASML by npk design
ASML by npk design

Beeld © ASML

Meer informatie

Meer informatie over dit project?
Nieuwsgierig naar wat npk design voor u kan betekenen?
Neem dan gerust contact op met Herman van der Vegt.

Herman van der Vegt

meer projecten