MAPLe begrijpt de bekkenbodem

Novuqare

diagnose en behandelingssysteem voor bekkenfysiotherapie

Novuqare by npk design

Een oplossing om bekkenbodemproblemen snel en nauwkeurig in kaart te brengen en te behandelen. In opdracht van Novuqare werkte npk design mee aan de ontwikkeling van de MAPLe. Dit systeem stelt bekkenfysiotherapeuten in staat om heel eenvoudig de activiteit van bekkenbodemspieren te meten (EMG-registratie) en te behandelen middels elektrostimulatie.

Novuqare by npk design

Patiënt centraal

Een van de onderdelen van het MAPLe-systeem is een sonde die rectaal of vaginaal wordt ingebracht. Het spreekt voor zich dat de vorm van deze sonde erg belangrijk is voor het comfort van de patiënt. Met de keuze voor 3D-printplaattechniek in combinatie met meetpuntjes op de sonde hoefden aan dit comfort geen concessies gedaan te worden.
Dankzij de vorm kan de patiënt onderzoeken en behandelingen zowel liggend, zittend als staand ondergaan. Een lage kostprijs van het product geeft  bekkenfysiotherapeuten de mogelijkheid aan elke patiënt een eigen reinigbare sonde ter beschikking te stellen.

Novuqare by npk design
Novuqare by npk design
Novuqare by npk design

Doelstellingen

Belangrijke uitgangspunten bij de ontwikkeling van het MAPLe-systeem waren comfort voor de patiënt en lage productiekosten. npk design heeft onderzocht met welke keuzes op het gebied van vormgeving en technologie het best aan deze randvoorwaarden zou worden voldaan. Het MAPLe-systeem is gebaseerd op onderzoek van het Leids Universitair Medische Centrum. Toen npk design aan dit project begon was er een aantal experimentele instrumenten beschikbaar.

Novuqare by npk design

“Bij ontwikkeling van producten zoals de MAPLe-sonde spelen prototypes een belangrijke rol. Bij npk design beschikken we over een eigen werkplaats om modellen en prototypes te maken. We zetten ze in bij verificatieprocessen, testen en presentaties. Het is een waardevolle ondersteuning bij het nemen van de juiste beslissingen. ”
Marlies van Dullemen
npk design

Meetgegevens

Voor het oversturen van de meetgegevens bleek draadloos verzenden geen haalbare optie. Daarom  koppelt de fysiotherapeut de sonde aan het test- en behandelapparaat. Om de afstand tussen beide onderdelen zo klein mogelijk te maken draagt de patiënt het lichte en handzame apparaat om de hals. Meetgegevens worden uitgelezen met behulp van een speciale iPad-app.

Novuqare by npk design
Novuqare by npk design

Een bijzondere vorm van samenwerking heeft het ultieme resultaat opgeleverd. Onze kennis van moderne technieken en ontwerpervaring sloten perfect aan bij de resultaten van medisch wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor is nu een systeem beschikbaar dat zowel voor bekkenfysiotherapeuten als patiënten echt het verschil maakt.

Meer informatie

Meer informatie over dit project?
Nieuwsgierig naar wat npk design voor u kan betekenen?
Neem dan gerust contact op met Herman van der Vegt.

Herman van der Vegt

meer projecten